Home Politik

Perhimpunan Agung Khas Bersatu: 6 Ahli Parlimen Mengekalkan Sokongan Terhadap Kerajaan Perpaduan, Bersedia untuk Cabar di Mahkamah

473
0

PETALING JAYA: Enam wakil Parlimen Bersatu yang menyokong pemerintahan gabungan mempersoalkan kesahihan pindaan perlembagaan parti tersebut dan bersedia untuk mengambil perkara itu ke mahkamah.

Wakil Parlimen dari Labuan, Datuk Suhaili Abdul Rahman, mengungkapkan bahwa pindaan perlembagaan yang disahkan dalam Perhimpunan Agung Khas Bersatu tidak akan menyebabkan mereka menarik dukungan terhadap Perdana Menteri.

“Kalau retrospektif bermakna pindaan ini berniat jahat. Jadi saya tidak akan fikir ROS akan luluskan. kedua kalau sekiranya ah kami ditanya adakah kami menyokong setelah dibuat pindaan jawapan kami tetap sama bahawa kami tetap menyokong. Ini kerana sokongan diistihar sebelum pindaan…”

“Jadi kalau sekiranya itu diangap melanggar parti maka kita tunggulah keputusan speaker parlimen dan juga mahkamah…”

Pindaan terhadap Perkara 10 Perlembagaan Bersatu akan secara automatik menggugurkan keahlian wakil rakyatnya apabila mereka menyatakan sokongan kepada pihak mana pun yang bertentangan dengan arahan atau pendirian parti.

Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal, sebaliknya menegaskan bahawa sebarang keputusan mengosongkan kerusi berada di bawah bidang kuasa speaker Dewan Rakyat.

“Saya sebenarnya merasakan bahawa pindaan ini sebenarnya tidak boleh diluluskan oleh ROS. Kalau diluluskan apa sahaja berlaku saya tidak akan meletakkan jawatan sebagai ahli parlimen sehinggalah mahkamah membuat keputusan…”

“Saya sebagai Ahli Parlimen Bukit Gantang bersama-sama dengan rakan yang telah memberikan sokongan kepada Perdana Menteri bertekad tidak akan meletakkan jawatan dan akan cabar di mahkamah. Adakah pindaan ini boleh dipakai atau tidak dan mahkamahlah yang akan tentukan apa yang akan berlaku selepas ini…”

Ahli Parlimen Tanjong Karang, Datuk Zulkafperi Hanafi, pula berpendapat bahawa perubahan yang dibuat hanya memberikan kelebihan kepada pucuk pimpinan parti tersebut untuk bertindak.

“Bagi saya tambahan ini hanya untuk memberikan kelebihan kepada ahli majlis pimpinan tertinggi untuk ambil tindakan kepada mana mana ahli parti yang mana menentang atau tidak patuh arahan parti maka keahlian mereka terlucut secara serta-merta….”

“Bagi saya ini tidak mengikat dengan Akta Lompat Parti itu sendiri, dan sekiranya mereka bertindak lebih daripada perkara 10.4 10.5 10.6 kita akan serahkan kepada peguam untuk ambil tindakan sewajarnya…”

Dilaporkan bahawa Setiausaha Agung, Datuk Seri Hamzah Zainuddin, akan menghantar surat kepada enam Ahli Parlimen berkenaan untuk mengetahui pendirian mereka mengenai sokongan terhadap Perdana Menteri.

Menjawab kepada kenyataan tersebut, Ahli Parlimen Gua Musang, Mohd Azizi Abu Naim, menyatakan bahawa pihaknya menyambut baik surat tersebut.

“Saya akan menunggu surat tersebut kerana sebelum ini pun kita telah mengalu-alukan sebarang surat sama ada surat tunjuk sebab atau apa-apa surat tindakan kepada kami sekiranya kami didapati bersalah kerana jelas dalam perlembagaan parti termasuk perkara 10 tidak ada kaitan dengan Akta Lompat Parti. Saya tidak nampak dan saya sudah rujuk kepada peguam kami semua tiada isu…”


Dua lagi Ahli Parlimen yang dimaksudkan ialah Zahari Kechik dari Jeli dan Datuk Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid dari Kuala Kangsar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here