Home Isu Semasa

Polis Siasat Penemuan Rangka Manusia Berhampiran Rangka Bella Di Tongkang Pecah

563
0

Polis kini sedang menyelidik penemuan sebahagian rangka yang diduga sebagai rangka manusia berdekatan kawasan di mana mayat Allahyarham Mira Sharmila Samsusah atau Bella, seorang ibu tunggal yang didapati terbunuh tahun lalu, ditemui.

Ketua Polis Daerah, ACP Ismail Dollah, dalam satu kenyataan menyatakan bahawa pihaknya telah menerima laporan mengenai penemuan beberapa keping tulang di kawasan rumah terbiar di Jalan Besar Tongkang Pechah, sekitar jam 11.30 pagi pada 28 Februari yang lalu.

Beliau menambah bahawa pasukan forensik dari Pejabat Polis Kontinjen Johor telah dipanggil untuk menjalankan siasatan lanjut.

“Hasil pemeriksaan telah menjumpai 2 ketul tulang dipercayai tulang bahagian peha, 2 ketul tulang bahagian betis dan 2 ketul tulang bahagian keting di lokasi berkenaan…”

Semua tulang yang ditemui telah diserahkan kepada Jabatan Kimia Johor pada 29 Februari untuk ujian dan perbandingan DNA.

Ketua Polis Daerah juga menambahkan bahawa pihak polis masih menunggu keputusan analisis dari Jabatan Kimia Johor. Proses analisis kimia tersebut diperkirakan akan mengambil masa selama sebulan.

Oleh itu, beliau menasihatkan orang ramai agar tidak membuat sebarang spekulasi berkaitan penemuan tersebut. Jika ada pihak yang memiliki maklumat yang relevan, mereka boleh menghubungi talian 07-436330 atau mana-mana balai polis berdekatan untuk membantu siasatan.

Pada 14 Disember 2023, Bella dilaporkan hilang dan bahagian tidak lengkap daripada rangkanya ditemui di sebuah rumah terbengkalai di Kampung Batu 7, Tongkang Pechah, Batu Pahat. Polis kemudian mengesahkan bahawa rangka tersebut adalah milik Bella selepas proses DNA.

Sebagai tindak balas, teman lelakinya telah didakwa di Mahkamah Majistret Batu Pahat atas tuduhan membunuh ibu tunggal tersebut.

Lihat posting di bawah:

Sumber: X

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here