Home Isu Semasa

Tabung Haji Dakwa Wanita Lesap RM30,000 Pindahkan Wang Ke Dalam Akaun Bank Sendiri

1424
0

PETALING JAYA: Pernyataan seorang wanita yang mendakwa kehilangan lebih daripada RM30,000 apabila dana dalam akaun Tabung Haji miliknya diduga dipindahkan ke akaun individu lain, telah didapati tidak benar selepas penyiasatan oleh Bahagian Komunikasi Korporat Lembaga Tabung Haji (TH) menemui bahawa transaksi pemindahan dana sebenarnya telah dibuat ke dalam akaun banknya sendiri.

“Merujuk kepada dakwaan transaksi tidak sah yang berlaku di Sarawak yang dilaporkan di media hari ini…”

“Siasatan Lembaga Tabung Haji (TH) mendapati transaksi pemindahan wang adalah dari akaun Tabung Haji pengadu kepada akaun bank miliknya sendiri…”

Sebelumnya, seorang wanita berusia 60-an telah mengakui bahawa beliau hanya menyedari kehilangan wang dalam akaun Tabung Haji miliknya pada November tahun lalu. Dakwanya ialah lebih dari RM30,000 dalam akaun Tabung Haji miliknya disyaki dipindahkan ke akaun orang lain sejak tahun 2018.

Wanita tersebut, yang juga seorang bekas pegawai kerajaan, melaporkan insiden tersebut kepada polis di Sarawak pada 1 Disember tahun lalu dan menuntut agar pihak Tabung Haji mengambil tindakan berhubung dengan kes ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here