Home Isu Semasa

Terkena Tendangan Semasa Menyertai Pertandingan, Atlet silat SUKMA Terengganu Ma*t

275
0

Terkena Tendangan Semasa Menyertai Pertandingan, Atlet silat SUKMA Terengganu Maut

Atlet silat Sukan Malaysia (Sukma) Terengganu, Wan Muhammad Haikal Wan Hussin, meninggal dunia setelah rebah semasa menyertai pertandingan di Dewan Komuniti Taman Coral Height, Seremban, semalam.

Wan Muhammad Haikal, 21 tahun, dilaporkan rebah dan kehilangan kesedaran selepas terkena tendangan dari lawan.

Beliau disahkan meninggal dunia pada 1.20 pagi tadi ketika menerima rawatan di Hospital Tuanku Jaafar (HTJ), Seremban.

Kakak sulung Allahyarham, Wan Nor Haslinda, mengesahkan bahawa keluarga diberitahu mengenai kejadian tersebut pada 5.30 petang semalam.

“Jurulatih menghubungi ibu bapa dan memberitahu mereka bahawa arwah perlu dikejarkan ke hospital kerana kehilangan kesedaran selepas terkena tendangan daripada lawan…”

“Namun, saya tidak mempunyai maklumat lanjut mengenai bagaimana kejadian tersebut berlaku dan kira-kira jam 2.30 pagi, kami dimaklumkan bahawa beliau telah meninggal dunia. Saya tidak pasti tentang ketepatan masa…”

Menurutnya, Allahyarham adalah anak keempat daripada lima beradik dan berada di Seremban untuk Pra Sukma sejak Jumaat lalu.

Katanya, kedua ibu bapa serta adiknya kini berada di HTJ untuk menunggu bedah siasat selesai dan urusan menuntut jenazah.

Sementara itu, jurucakap Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Daerah Seremban menyatakan bahawa mangsa tidak sedarkan diri selama 20 minit di lokasi kejadian dan diberikan rawatan CPR.

“Apabila kami tiba, pasukan kami mengambil alih penjagaan pesakit serta merta, dan mengaktifkan AED serta alat bantuan pernafasan BVM dan oksigen kepada pesakit tersebut…”

“Selepas memberikan satu renjatan menggunakan AED, pesakit tersebut terus dibawa ke HTJ untuk rawatan susulan, dan dalam masa yang sama, CPR diteruskan sehingga tiba di hospital…”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here