Home Isu Semasa

Tragedi bot karam: Dua individu yang masih belum ditemui merupakan anggota polis yang mengiringi bahan letupan

887
0

Dua anggota polis adalah di antara empat individu yang masih belum ditemui dalam insiden bot terbalik di Sungai Batang Baleh, berhampiran jeti Sekolah Kebangsaan (SK) Lepong Baleh, petang semalam.

Ketua Polis Daerah Kapit Deputi Superintenden Rohana Nanu menyatakan bahawa semasa kejadian, kedua-dua anggota polis tersebut sedang dalam perjalanan dari Kuching ke Ng Tulie, Kapit, membawa 35 kilogram bahan letupan dan 1050 butir peledak.

Beliau menjelaskan bahawa kedua-dua anggota polis yang masih belum ditemui itu adalah Sarjan Jonathan Lambet dari bahagian Kebajikan dan Konstabel Iskandar Ibrahim dari bahagian Persenjataan di IPD Kapit.

Rohana menambah bahawa dalam kejadian sekitar jam 5 petang tadi, kedua-dua anggota polis bersama dengan tiga penumpang lain telah menaiki bot dari jeti SK Lepong Baleh ke Ng Tulie untuk menghantar bahan letupan tersebut.

“Semasa sampai di tempat kejadian, bot tersebut membelok ke kiri sedikit menuju ke hulu sungai dan menempuh air yang berpusar, menyebabkan bot dinaiki terbalik dan karam ke dalam sungai…”

“Seorang mangsa sempat diselamatkan oleh orang awam, manakala empat lagi belum ditemukan…”

Beliau menyatakan bahawa sehingga kini, keempat-empat mangsa masih belum ditemui dan usaha mencari akan diteruskan pada hari ini.

Sementara itu, Ketua Jabatan Bomba dan Penyelamat Zon Sibu, Andy Alie, menyatakan bahawa seorang mangsa yang berjaya diselamatkan adalah seorang individu awam bernama Moses Ngui, berusia 47 tahun, manakala dua individu awam yang masih hilang dikenali sebagai Amerson John Nain dan Jack Balan.

Andy Alie menyatakan bahawa panggilan berkenaan dengan kejadian itu diterima oleh pihaknya pada jam 5.25 petang semalam dan pasukan dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kapit telah tiba di lokasi kejadian yang terletak sejauh 13 kilometer pada jam 5.45 petang.

“Menurut saksi yang melihatkan kejadian tersebut, ia berlaku sekitar jam 5.00 petang di mana seramai lima penumpang menaiki bot fiber (dilengkapi enjin sangkut) 30 kuasa kuda, semasa kejadian berlaku…”

Beliau menyatakan bahawa pasukan bomba telah melakukan penilaian awal terhadap kawasan lokasi, dan juga menerima maklumat daripada mangsa yang berjaya diselamatkan serta individu awam yang menyaksikan kejadian tersebut.

“Pasukan bomba membuat pencarian di permukaan air dalam radius satu kilometer dari lokasi mangsa terakhir dilihat. Oleh kerana arus kuat dan keadaan beransur gelap, operasi ditangguhkan pada jam 6.50 petang dan akan disambung pada esok hari (hari ini)…”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here